Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Sarı nokta hastalığı, halk arasında sarı nokta olarak tarif edilen bölge aslında gözün en arka tabakası olan retinanın merkezi olan makulayı ifade etmek için kullanılır.

Yaş almayla vücudumuzda meydana gelen değişiklikler bazı hastalıkların oluşmasına neden olur. Sarı nokta hastalığı olarak tarif edilen senil makula dejenerasyonu da bu hastalıklardan birisidir.

Retinanın merkezi noktası makula, bizlere merkezi görüş sağlar. Bu sayede ayrıntılı görüş gerektiren günlük faaliyetlerimizi gerçekleştirebiliriz. Sarı nokta (makula) bölgesinde bir hastalık geliştiği zaman araç kullanmak, kitap okumak, bilgisayar kullanmak gibi rutin işlerimizi yapmakta zorlanmaya başlarız.

Sarı nokta hastalığı ilerleyici bir hastalık olduğu için erken teşhis hayati önem taşır. Sarı nokta bölgesinde yaşa bağlı değişimler görme hücrelerini giderek harap eder ve görüşümüzü bozar.

Bu makalede sarı nokta hastalığı tanısı, tedavisi ve korunma yollarından bahsedeceğiz.

Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?

Sarı nokta hastalığı açısından bilinen en sık neden ilerleyen yaştır. Bu yüzden 65 yaş üstü risk altındadır. Sarı nokta hastalığı, modern dünyada en sık körlük sebebidir. 2021 yılı itibari ile dünyada 250 milyon civarı sarı nokta hastası olduğu düşünülür. Yaş dışında diğer faktörler;

  • Sigara
  • Hipertansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Obezite
  • Aşırı yağ tüketimi
  • Güneşe yoğun maruziyet
  • Genetik yatkınlık

Sarı nokta hastalık tanısında hangi tetkikler yapılır?

Sarı nokta hastalık tanısında doktor muayenesi esastır, göz bebekleri damla ile büyütülerek sarı nokta (makula) özel mercekler ile muayene edilir. Sarı nokta hastalık tanısı FFA ve OCT ile kesinleştirilir. Sarı nokta hastalık tedaviye yanıt ve takibi de OCT tetkiki ile yapılır.

Sarı Nokta Hastalığının Farklı Tipleri Var mıdır?

Sarı nokta hastalığının yaş tip ve kuru tip sarı nokta hastalık olmak üzere 2 türü vardır.

Kuru tip sarı nokta hastalık: Neyse ki, hastaların %90’ı kuru tiptir. Makula da biriken atık maddeler, sağlıklı bireylerde vücut tarafından düzenli olarak temizlenir.

Kuru tip sarı nokta hastalığında temizlenemeyen atık madde birikmesiyle görme hücrelerinde hasar meydana gelir. Görme kaybı çok yavaştır, uzun yıllar içinde meydana gelir. Bu da doktora başvurmayı geciktirebilir. Kuru tip sarı nokta hastalık zamanla yaş tipe dönebilir.

Yaş tip sarı nokta hastalık: Hastaların küçük bir kısmı gruptadır, ancak ciddi görme kaybı yaş tipte olur. Retina altında istenmeyen damar gelişimi sonucu makula da önce sıvı birikimi sonra da kanama olur. Bu kanama ve sıvı, retina hücrelerinde geri dönüşü olmayan zedelenmeye sebep olur ve görme kaybı yapar. Yaş tipte sarı nokta hastalıkta görme kaybı hızlı ilerler.

Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sarı nokta hastalık erken dönemde fazla bir belirti vermez. Zaten belirtilerin ortaya çıkması hastalığın ilerlediğinin işaretidir. Aile öyküsü olanların rutin muayene yaptırması çok önemlidir. Sarı nokta hastalık belirtileri şunlardır;

  • Görme azlığı veya bulanık görme hastalarımızın ilk şikayetidir.
  • Görme alanı içerisinde bulanık veya karanlık noktaların ortaya çıkması (baktığı yerde karanlık bir nokta)
  • Cisimlerin eğikleşmesi
  • Işığa kısa süre maruziyet sonrası bile göz kamaşmasının geç düzelmesi
  • Ani görme kaybı
  • Renkleri soluk görmek
  • Renkleri ayırt edememek

Kimler Göz Doktoruna Başvurmalı?

Sarı nokta hastalığında erken teşhis önemli olduğu için 50 yaş üstü rutin muayene önerilir. Ayrıca ailede sarı nokta hastalık bulunan, sigara kullanımı hikayesi olan kişilere daha erken yaşta da olsa rutin göz muayenesi gerekir.

Kareli Kağıt Testi (Amsler testi) Nedir?

Kareli kâğıt testi sarı nokta(makulayı) değerlendiren basit bir testtir. Hastalar evde kendi kendilerini test etmek için de bu kağıdı kullanabilirler. Yakın gözlük takılır ve bir göz elle kapatılıp okuma mesafesinden kağıdın ortasındaki noktaya bakılır. Sonra diğer göz kapatılıp test edilir. Eğer kâğıdın üstündeki çizgilerde eğrilme veya kırılma ya da karanlık alan gibi bulgular varsa hemen doktora başvurulması tavsiye edilir.

Kuru Tip Sarı Nokta Hastalık Tedavisi Nedir?

  • Kuru tip sarı nokta hastalık tedavisinde özel vitamin takviyeleri kullanılmaktadır. Bu vitamin takviyeleri içerdiği antioksidanlar ve mineraller sayesinde hastalığın ilerlemesini durdurur. Sigarayı bırakmak ve güneşten tam korunmak gereklidir.
  • Beslenme de çok önemlidir.
    • Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli, lahana, kara lahana)
    • Kuru yemiş
    • Balık
    • Meyveler
    • Yumurta diyette tavsiye edilir.

Yaş Tip Sarı Nokta Hastalık Tedavisi Nedir?

Yaş tip sarı noktalığı tedavisinde ilk amaç, mevcut görmeyi korumak ve hastalığın ilerlemesini engellemektir. Günümüzde en yaygın uygulanan tedavi göz içi ilaç enjeksiyonudur.

Göz içine verilen bu ilaçlar sayesinde anormal damar oluşumu küçülür ve damar geçirgenliğini azalır. Böylece retina altına kanama ve sıvı birikimi gibi istenmeyen olaylar engellenir ve daha fazla hasarın önüne geçilir.

Göz içine verilen ilaçların etkisi ömürlük değildir. Genel kabul ayda bir olacak şekilde, 3 kere üst üste yapılması şeklindedir. Verilen ilaçlar bir süre sonra göz içinden temizlenip etkinliği biteceği için düzenli aralıklarla görme seviyesi ve OCT değerlendirmesi yapılması gerekir.

Eğer hasta düzenli kontrollere gelmez ise hastalık tekrar aktive olabilir. Bu durumda göz içi enjeksiyonlar tekrarlanır ancak her seferinde başarı ihtimali düşer.

Sarı nokta hastalık tedavinde son yıllarda yeni gelişmeler olmuştur. Göz içine yerleştirilen ve teleskopik etki yaratan mercekler vasıtasıyla görme düzeyinde artış hedeflenmektedir. Bu tedaviye makrovizyon operasyonu denmektedir. Özellikle ileri evre sarı nokta hastalık olan ve enjeksiyonlardan fayda görmeyen hastalar bu tedavi için uygun adaylardır.

Sarı Nokta Hastalık Tedavisinde Makrovizyon

Sarı nokta hastalığında retinanın santrali etkilendiği için merkezi görme bozulur. Dolayısıyla uzak ve yakın görmede ciddi kayıp yaşanır. İleri evre hastalarda artık göz içi enjeksiyonlar da fayda etmez hale gelir. İşte bu hastalar için makrovizyon tedavisi düşünülebilir.

Makrovizyon tedavisinde temel prensip retina üzerine düşen görüntüyü büyütüp görsel artış sağlamaktır. Göz içerisine yerleştirilen özel mercekler ve hastaların kullanacağı gözlükler birlikte teleskopik bir sistem sağlar.

Kataraktı olan, ileri evre sarı nokta hastaları bu tedavi için en iyi adaylardır. Katarakt operasyonu sırasında göz içi özel mercekler yerleştirilir. Sonrasında hastaya uzak ve yakın için ayrı 2 gözlük verilir.

Operasyon sonrası gözlük kullanımı zorunludur. Gözlüğe uyumu düşük kişiler operasyona uygun değildir.

Operasyon öncesi tedaviden kimin, ne kadar fayda görebileceği ufak bir test ile anlaşılabilir. Böylece kime yapılması gerektiği net bir şekilde tespit edilir. Israrla vurgulanması gereken konu bu tedaviyle retinadaki hasar tedavi edilmezken retina üzerine düşen görüntünün büyütülmesi hedeflenir. Ayrıca operasyon sonrası gözlük kullanmak tedavinin bir parçasıdır.

Uygun adaylarda katarakt ameliyatına benzer bir yöntemle yerleştirilen teleskopik mercekler ciddi görme artışları sağlamıştır. Sarı nokta hastalıkları olan kişilerde yakın görme uzaktan her zaman daha kötüdür.

Bu mercekler sayesinde özellikle yakın görmede sağlanan artış kişileri daha da mutlu etmiştir.

Sarı nokta hastalıkları tedavisinde makrovizyon ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için bize başvurabilirsiniz.

Sarı Nokta Hastalığı Tedavi Fiyatları

Sarı nokta hastalık tedavisinde erken müdahale çok önemlidir. Özellikle yaş tip sarı nokta hastalık için göz içi enjeksiyonların zamanında yapılması gerekir. Sarı nokta tedavi fiyatları ve detaylar için bizimle telefonla iletişime geçebilirsiniz. Sarı nokta hastalığı tedavi fiyatları hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.

Related projects