Göz Kuruluğu Nedir?

Göz kuruluğu, gözyaşı üretimindeki yetersizlikten ya da aşırı buharlaşma sonucu fazla kayıptan dolayı göz yüzeyinin neminin azalmasıdır. Gözyaşı film tabakası her göz kırpma esnasında yenilenir.

Göz Kuruluğu Tedavisi; Gözyaşının birçok görevi vardır, hem gözü dış etkenlere karşı korur, hem de saydam tabaka olan korneanın nemlenmesini ve beslenmesini sağlar. Ayrıca göz kapağının hareketleri sırasında göz yüzeyine sürtünmesini engeller. İçeriğindeki antimikrobiyal sayesinde mikroorganizmaların üremesini baskılar.

Göz yüzeyinin korumasında düzenli bir göz yaşı film tabakasına ihtiyaç vardır. Gözyaşı tabakasındaki herhangi hasarın net görme üzerine bile negatif etkisi vardır.

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Gözde kuruluk hissi,
  • Yanma, batma, gözde kum varmış gibi his,
  • Göz yorgunluğu,
  • Duman ve klimadan rahatsızlık hissi,
  • Işık hassasiyeti,
  • Göz yaşarması,
  • Görme bulanıklığı,
  • Kontakt lens takamama veya şiddetli batma
  • Aşırı kırpma ihtiyacı

Göz kuruluğu en sık görülen belirtileri, yanma, batma, göze kum kaçmış gibi his, bıçak saplanır gibi ağrılar, kaşıntı ve sulanmadır.

Göz Kuruluğu yaşayan birçok hasta gözde aşırı sulanma şikâyeti ile kliniğimize başvurur ve göz kuruluğu tanısı konulduğunda duruma anlam veremez. Halbuki sulanma aslında sağlıksız bir gözyaşı tabakasının işaretidir ve göz kuruluğunun en önemli belirtisidir.

Çünkü gözümüz kuruyunca son çare olarak gözyaşı bezi refleks olarak ekstra çalışır. Bu da yoğun ve yakıcı bir göz yaşı salgılanmasına sebep olur. O nedenle gözün kurumasını engellersek bu kısır döngüyü kırarız.

Göz kuruluğunun görüş netliğini de bozabilir. Özellikle dikkat gerektiren işler yaparken bulanıklık artar. Televizyon seyrederken, bilgisayarla çalışma, telefona uzun süre bakma esnasında göz kırpma sayısı 3-5 kereye düşmektedir. Bu da göz yaşının hızla buharlaşmasına ve göz yüzeyinin kurumasına sebep olur. Kuruyan alanlar tahriş olabilir ve şeffaf tabaka korneada hücre kaybı olur. Ciddi enfeksiyonlar için kapı açılır.

Göz Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?

Göz Kuruluğunun çeşitli nedenleri vardır. En sık kadınlarda, 40 yaş sonrası menapozla oluşan hormonal değişiklikler sonucu üretim azalır ve göz kuruluğu görülür.

İkinci sıklıkla Sjögren sendromu, romatoid artrit gibi otoimmun hastalıklarda görülür. Vücudun savunma sistemin yanlışlıkla göz yaşı bezlerine saldırması ve tahrip etmesiyle göz kuruluğu görülür.

Üçüncü olarak, lipid yağ tabakasının üretiminden sorumlu Meibomian bez hasarlarında görülür. Kronik blefarit, Meibomian bez hasarının en sık sebebidir. Kronik blefarit hastalarında, kirpik diplerinde hiç geçmeyen bir iltihap ve kabuklanma hali mevcuttur.

Çoğu zaman doğru teşhis alamadıkları için torbalar dolusu ilaçla doktor doktor gezerler. Bu hastalarda gözyaşı üretimi normal seviyededir. Ancak lipid yağ salgısı bozuk olduğu için hızla buharlaşır ve şiddetli göz kuruluğu yaşanır.

Bu üç nedene ek olarak, uzun süre ekranda çalışma, ortam nemini azaltan klima kullanımı ve iklim nedeni ile göz kuruluğu oluşabilir Özellikle bilgisayarla uzun ve dikkatli çalışma durumunda kırpma sayısı azalır ve göz kuruluğu oluşur.

Sigara kullanımı, Lazer operasyonu geçirmiş olmak, kontakt lens kullanımı ve Omega-3 den fakir diyet diğer sebepler arasındadır.

Kuru Göz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kuru göz tedavisinde hastalığın şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri adım adım uygulanır. Uygun tedavi sayesinde hastanın göz kuruluğunun şikayetleri zamanla azalır ve rahatlar. Bunun için tedavi planı ve önlemlere dikkat edilmesi gerekir.

Göz Kuruluğundan Korunma

Çevresel koşulların düzeltilmesi göz kuruluğunun tedavisinde çok önemlidir.

  • Ortamı daha nemli hale getirmek,
  • Koruyucu gözlük kullanımı (Rüzgar, toz, güneş ışınlarından korumak amacıyla)
  • Günde 2 litre su içilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Ultraviyole filtresi olan kaliteli güneş gözlüğü kullanılması,
  • Omega-3 den zengin besinlerin diyete eklenmesi,
  • Sigara içmemek,
  • Bilgisayarda çalışırken ekrandan en az 50cm’lik uzaklıkta çalışmak,
  • 20 dakika aralıklarla 20 sn uzaklara bakarak hatta gözü kapatarak dinlendirmek,
  • Sık göz kırpmak,
  • Kontakt lens kullananlarda, lens kullanım saatlerinin azaltılması ve suni gözyaşı kullanarak gözün nemli tutulması,
  • Özellikle kronik blefarit olgularında kirpik dibi şampuanı veya mendiliyle kirpik diplerinin temizlenmesi,
  • Göz kuruluğunu arttıran, ağızdan alınan ilaçlar varsa değiştirilmesi veya kesilmesi.

Gözyaşı Damlaları

Göz kuruluğunda ilk tedavi seçeneği suni gözyaşı damlaları ve jelleridir. Suni gözyaşları, hasarlı göz yaşı film tabakasında geçici de olsa düzelme sağlar ve gözün rahat etmesini sağlar. Tedavide hastaya en uygun olacak suni gözyaşı damlası ve jeli seçilir.

Genel olarak hasta için kullanımı kolay, koruyucu madde içermeyen ve gözde kalış süresi uzun gözyaşları tercih edilmektedir.

Hafif kuru göz vakaları genelde uzun süre ekranlı araç kullanımına bağlı oluşur, bu vakalarda genellikle düşük yoğunluklu damlalar tercih edilir. Bu damlaların etkisi kısa olduğu için sık damlatmak gerekebilir.

Yüksek yoğunluklu gözyaşı damlaları, hyaluronik asid içerir ve daha belirgin göz kuruluğu olan hastalarda tercih edilir. Bu damlalar yoğun içerikleri sayesinde günde 3 kez damlatmayla bile uzun süreli rahatlama sağlayabilir.

Tedavide göz kuruluğu şiddetine göre suni göz yaşı damlaları düzenlenir. Suni göz yaşlarının yetmediği durumlarda ek tedavilere geçilir.

Göz Yüzey İltihabının Tedavisi

Suni gözyaşı ile rahatlamayan kızarıklık ve yanma şikayetleri geçmeyen hastalarda göz yüzeyindeki inflamasyonu kırmak için kısa süreli kortizonlu damla ya da uzun süreli siklosporin içeren damla kullanılır.

Steroidli Damla

Katarakt ve glokom gibi yan etkileri sebebiyle sadece kısa süreliğine göz yüzeyindeki inflamasyonu kırmak için kullanılabilir. Böylece kızarıklık, yanma gibi şikayetler düzelir.

Siklosporin Damla

Siklosporin damla, immun yanıtı baskılayarak göz yüzeyinde oluşan inflamasyonu (iltihap) kalıcı olarak kırar, kortizondan farklı olarak uzun süreli kullanılır. İlaç etkisi 3. haftada başlar ve 6 aya kadar kullanılması önerilir. İlk 3 haftada allerjik yan etkiler oluşturmaması için kortizonlu ilaçlar eklenebilir.

Antibiyotik Tedavisi ve Kirpik Dibi Temizliği

Kronik blefarit hastalarında lipid yağ salgısı bozuk olduğu için göz kuruluğu oluşur. Tedavisinde iltihabı azaltmak için sistemik veya lokal antibiotik verilir. Kirpik dibi temizliği çok önemlidir, bu iş için üretilen özel şampuanlarla kirpik dibi temizliği yapılır aynı zamanda sıcak pansuman ve masaj önerilir.

Sıcak Kompres ve Masaj

Bu yöntemle, lipid yağ salgısı yapan ve tıkalı olan kanallarının açılması ve göz yüzeyinine yağlı gözyaşı salgılanması sağlanır. Lipid yağ tabakası göz yaşı buharlaşmasını engellediği için göz yüzeyi yeterince ıslanır ve korunur.

Sıcak kompres sabah akşam 5 dakika önerilir. Günümüzde gelişen teknoloji ile göz kapaklarına otomatik olarak sıcak kompres ve basınçlı masaj uygulayan cihazlar (Lipiflow gibi) piyasa çıkmıştır. Bu cihazlar sayesinde göz kuruluğu şikayetlerinde belirgin azalma sağlanır. Tedavinin 6 ayda bir kez tekrarlanması önerilir.

IPL Kuru Göz Tedavisi

“Intensive Pulse Therapy” (IPL) denilen cihazla kuru gözü olan hastalarda yoğun ışın tedavisi uygulanarak hastaların şikayetlerinde belirgin biçimde düzelme sağlanmaktadır. Bu tedavinin 10 gün arayla en az 3 kez yapılması önerilmektedir.

Ayrıntılı sistemik değerlendirme varsa geçirilmiş göz hastalıkları hakkında bilgi alınması, detaylı göz muayenesinin yapılması kuru göz hastalığının teşhisinde çok önemlidir.

Göz Kuruluğunda Ayrıntılı Göz Muayenesi Nasıl Uygulanır?

Hastanın, genel sistemik hastalıklarının sorgulanması ve göz hastalıkları geçmişinin öğrenilmesi gerekir. Sonrasında detaylı göz muayenesinin yapılması göz kuruluğu hastalığının teşhisinde çok önemlidir.

Tanı ve tedavi sırasında gözyaşı miktarı ve kalitesinin değerlendirilmesi önemlidir.

Geçmişte Schirmer testi ve göz yüzeyi boyama testleri ile gözyaşı miktarı ve kalitesi ölçülürken günümüzde TearLab gibi cihazlarla göz yaşı ozmolaritesi, gözyaşı menisküsü, lipid yağ hücre miktarı gibi ayrıntılı verilerle gözyaşı miktarı ve kalitesi analiz edilir.

Kuru Gözde IPL Tedavisi Nedir?

“Intensive pulse laser”(IPL) tedavisi kronik blefarit gibi lipid salgının bozuk olduğu göz kuruluğu tedavisinde iyi sonuç veren yeni bir tedavi yöntemidir.

Göz kuruluğunun en sık sebeplerinden biri kirpik dibindeki lipid yağ salgısı salgılayan meibomian bezlerinin fonksiyonunun bozulmasıdır. Buna bağlı olarak gözyaşında yağ tabakası olmaz ve gözyaşı göz yüzeyinden hızla buharlaşır, göz yüzeyi yeterince ıslanamaz.

Buna bağlı olarak aşağıdaki göz kuruluğu belirtileri ortaya çıkar:

  • Gözde yabancı cisim hissi,
  • Yanma, batma,
  • Gözde kızarıklık,
  • Göz yorgunluğu,
  • Bulanık görme,
  • Kontakt lens kullanamama,
  • Işık hassasiyeti,
  • Gözde sulanma.

Kuru göz tedavi edilmediğinde gözde belirgin ağrı ve ileri evrede kornea hasarına neden olabilir.

Lazer Tedavisi Sonrası

Hastaların damlalara olan ihtiyacı azalır veya tamamen ortadan kalkar, şikayetlerde belirgin azalma gözlenir.

IPL hem göz kuruluğu belirtilerini düzeltir hem de hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Kızarıklığı da geçirdiği için göz kapaklarının görünümünde de düzelme olur. Özellikle lipid salgının bozulduğu (meibomit, blefarit )gibi rahatsızlıklarda çok etkilidir.

Kuru Gözde IPL Tedavisi Nasıl Çalışır?

IPL tedavisi sırasında kullanılan pulse infrared ışık;

  1. Gözkapaklarındaki ısıyı artırıp kirpik dibindeki tıkalı yağ kanallarının yumuşamasını ve açılmasını sağlar.
  2. Göz kapağı kenarında oluşan genişlemiş damarlar, inflamasyona (iltihaba) neticede de göz kuruluğuna sebep olur, IPL genişlemiş damarları hedef alıp küçülterek inflamasyonu ortadan kaldırır. Tedavi sonrası damarlar kapanır.
  3. IPL tedavisi kapak kenarındaki bakterilerin azalmasını sağlar.
  4. Meibomian bezler artık rahatlamıştır ve daha iyi çalışır, bunun sonucu kuru göz belirtileri azalır.

Tedavi kaç kez ve ne aralıklarla uygulanır?

IPL tedavisi 10 gün arayla en az 3 seans şeklinde uygulanır. 6 ayda bir tekrarlanabilir.

Tedavi Nasıl Uygulanır? Tedavi Ne Kadar Sürmektedir?

Tedavi sırasında özel koruyucu gözlükler takılır. Alt kapakta cilt üstüne özel jel sürüldükten sonra 5 ayrı noktada IPL tedavisi uygulanır. Tedavi ofis ortamında ve yaklaşık 5 dakika sürmektedir. IPL tedavisi ağrısız bir tedavidir ve herhangi bir anestezi ya da ilaca gerek yoktur. İşlem sonrası kişiler rutin işlerine dönebilirler.

Kuru Göz Hastalığının Komplikasyonları Nelerdir?

Göz Enfeksiyonları: Gözyaşı, içeriğindeki antimikrobiyaller sayesinde gözü enfeksiyonlardan korur. Yeterli gözyaşı yoksa göz enfeksiyonu riski artar.

Göz yüzeyinin hasarı: Kuru göz hastalığı doğru tedavi edilmediği zaman kornea tabakasında yara, ülser oluşumları ve görme kaybı gelişebilir.

Yaşam kalitesinin bozulması: Kuru göz, ekran kullanımı, araç kullanma, okuma gibi günlük faaliyetleri güçleştirir.

Kuru göz kronik bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığın tedavisi ve takibi için düzenli kontrol şarttır.

Göz Kuruluğu Tedavisi Fiyatları

Kuru göz tedavisinde IPL tedavisini kliniğimizde uygulamaktayız. Detaylı bilgi ve fiyat için telefonla bize ulaşabilirsiniz. Göz kuruluğu tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

Related projects